ZekerBewegen voor senioren

ZekerBewegen voor senioren

Wat is ZekerBewegen?

ZekerBewegen is een 6-weekse cursus voor senioren vanaf 60 jaar. Het doel van deze cursus is om meer vertrouwen in eigen bewegen te krijgen. Hiertoe zal worden gewerkt aan onder andere balans, coördinatie, mobiliteit, vaardigheid in gecontroleerd vallen (op zachte ondergrond) en manieren om gemakkelijk(er) op te staan. Door middel van vele verschillende oefeningen (op ieder zijn of haar eigen niveau) zal vooruitgang worden geboekt en zal bewegen weer gemakkelijker gaan. Ook vinden we het erg belangrijk dat mensen met plezier naar de cursus komen en zal er bijvoorbeeld iedere week na de cursus nog een mogelijkheid worden geboden om gezamenlijk een kopje koffie of thee te drinken.

In de winter-editie van het JBN magazine van Judo Bond Nederland wordt aandacht besteed aan ZekerBewegen. Hiervoor is een Bram geïnterviewd en is er een kijkje genomen bij zijn ZekerBewegen lessen. Klik hier om het JBN magazine te lezen of klik op onderstaande afbeelding om het artikel te bekijken.

 

Om een nog beter idee van ZekerBewegen te krijgen kunt u kijken naar onderstaande video.

Ook Stichting Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren (VVVS) heeft video over ZekerBewegen gemaakt.

Balans en mobiliteit

Met verschillende oefeningen wordt uw balans verbeterd. Hierdoor zult u minder snel vallen en wordt het makkelijker om bijvoorbeeld spullen uit een hoge kast te pakken. Ook werken we tijdens de cursus aan uw mobiliteit. Dit is uw vrijheid van bewegen.

Optioneel: veilig vallen

Het is mogelijk om tijdens de cursus aandacht te besteden aan veilig vallen, zowel achterover, voorover als zijwaarts.  Dit is echter niet verplicht. Uiteraard bouwen we dit rustig aan op, van laag naar wat hoger en van zachte ondergrond naar hardere ondergrond. Als u na deze cursus onverhoopt struikelt weet u beter op welke manier u kunt vallen zonder dat dit grote gevolgen heeft.

Opstaan

Naast vallen wordt er binnen deze cursus ook aandacht besteedt aan opstaan. Met verschillende trucjes en oefeningen zal opstaan een stuk gemakkelijker worden.

Gezelligheid

Verder is er ook genoeg tijd voor gezelligheid en iedere week is er na de cursus de mogelijkheid om gezamenlijk een kopje koffie of thee te drinken.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor senioren van boven de 60 jaar die lichamelijk wel in staat zijn om te bewegen maar dit niet veel meer doen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een inactieve leefstijl of angst om te vallen. ZekerBewegen is ook geschikt voor mensen die zich niet zeker voelen over hun balans of bang zijn om te vallen. Deze cursus is niet bedoeld voor mensen met bijvoorbeeld hartritmestoornissen of andere ziektes waardoor u niet veilig kunt bewegen, deze cursus is dan ook op eigen risico.

Door wie?

Deze ZekerBewegen cursus wordt gegeven door Bram Lichtenberg, gecertificeerd ZekerBewegen instructeur. Bram heeft cursussen gegeven aan senioren van 50 jaar maar ook aan senioren tot 92 jaar. Hij zorgt ervoor dat oefeningen op zijn of haar eigen niveau kan doen.

Opgeven of meer informatie?

Neem voor meer informatie contact op via het contact-formulier. Ook ouderen-organisaties of gemeentes kunnen ons benaderen om een cursus op te zetten.