Judo

Wat is judo?

Judo is een vechtsport. Toch is judo heel wat anders dan vechten, het is eigenlijk stoeien maar dan met regels. Vind je stoeien leuk? Dan vind je judo ook leuk! Tijdens de les is er veel aandacht voor plezier. We doen leuke judospelletjes en we gaan bezig met judoworpen, houdgrepen, wedstrijdjes en nog veel meer. Daarnaast hebben we veel respect en houden we rekening met elkaar. Judo komt uit Japan en daarom ga je tijdens de lessen ook een beetje Japans leren.

Wat is judo?
Wat is judo?

Judo, meer dan een sport

De judolessen zijn er niet alleen om een goede judoka te worden. Ook de waarden van judo zoals respect, samenwerken, discipline, beheersing en weerbaarheid zijn erg belangrijk. Dat betekent dat de judolessen helpen om te leren je eigen grenzen aan te geven, die van andere te herkennen en accepteren, om (nog) beter samen te werken en voor jezelf op te komen.

Judo als sportbasis, ontwikkeling tot atleet

De judolessen worden gegeven volgens het Atletic Skills Model. Dit model sluit goed aan bij onze visie, waarin ontwikkeling centraal staat. Het ASM gaat ervan uit dat kinderen zich het best ontwikkelen als ze veel vormen van bewegen aangeboden krijgen. Dit zijn onder andere duwen, trekken, balanceren, rennen, klimmen, draaien, springen en vallen. Tijdens de judolessen is er veel aandacht voor deze verschillende soorten van bewegen en daardoor worden de kinderen niet alleen betere judoka’s maar completere en betere sporters. Veel topsporters (bijvoorbeeld Jackie Groenen, Europees kampioen damesvoetbal) hebben in hun jeugd aan judo gedaan. Ook krijgen alle jeugdspelers bij Ajax judoles om betere voetballers te worden.

Judowedstrijden

Wedstrijd Naomi
Wedstrijd Naomi

Als je op judo zit, kun je ook meedoen aan judowedstrijden. Dit is niet verplicht maar wel heel leuk. Bij een wedstrijd kun je alles wat je tijdens de lessen geleerd hebt, gebruiken. Dit doet de ander natuurlijk ook waardoor dit een echte uitdaging is. Judowedstrijden worden begeleid door een scheidsrechter, deze scheidsrechter kijkt of de worpen punten waard zijn en of alles eerlijk gaat.

Judo examen

Judo banden en slippen
Judo banden en slippen

Als je op judo zit mag je twee keer per jaar aan het judo-examen meedoen. Bij het judo-examen verdien je een nieuwe kleur judo-slip of band. De kleur van de slippen en banden geeft aan hoe ver je bent. Hoe donkerder de kleur is, hoe verder je bent. Meer informatie over judo examens is hier te vinden.