Valpreventie voor senioren

Wat is valpreventie?

Een cursus valpreventie helpt om vallen te voorkomen en met meer vertrouwen te bewegen. In de cursus gaan we bezig met het verbeteren van uw balans, leert u tips om vallen te voorkomen én wat u kunt doen als u toch valt. Verder is er aandacht voor praktische trucjes waardoor u gemakkelijker kunt opstaan en leert u beter te bewegen. Ook veilig leren vallen is mogelijk binnen de cursus, dit is echter niet verplicht. Binnen de cursus doen we verschillende soorten oefeningen die ieder op zijn of haar eigen niveau kan doen. Iedere bijeenkomst sluiten we gezellig af met een kopje koffie of thee. Eerdere cursisten geven aan zich na de cursus zekerder te voelen en iedere week met plezier te hebben deelgenomen. Na de laatste bijeenkomst ontvangt u een overzicht met de oefeningen die u heeft geleerd zodat u hier ook thuis mee door kunt gaan.

Voor wie is valpreventie?

Valpreventie is voor mensen van 60 jaar en ouder die zekerder willen bewegen en vallen willen voorkomen. Bijvoorbeeld doordat u bent gevallen of bang bent om te vallen. Ook wanneer u meer moeite krijgt met bijvoorbeeld opstaan of alledaagse bewegingen, kan de cursus uitkomst bieden. In het geval van fysieke beperkingen, is het verstandig eerst met uw arts te overleggen. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden de cursus (gedeeltelijk). Hiervoor kunt u contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar. De cursussen worden gegeven door Bram Lichtenberg en Ton van den Bragt, beiden zijn gediplomeerd ZekerBewegen-instructeur en hebben ervaring met valpreventie cursussen.

ZekerBewegen is een vorm van valpreventie die Sportius ook aanbiedt. In de winter-editie van het JBN magazine van Judo Bond Nederland wordt aandacht besteed aan ZekerBewegen. Hiervoor is een Bram geïnterviewd en is er een kijkje genomen bij zijn ZekerBewegen lessen. Klik hier om het JBN magazine te lezen of klik op onderstaande afbeelding om het artikel te bekijken.

Om een nog beter idee van ZekerBewegen te krijgen kunt u kijken naar onderstaande video.

Ook Stichting Vitaliteit en Veiligheid voor Senioren (VVVS) heeft video over ZekerBewegen gemaakt.

Starten met valpreventie?

Geïnteresseerde individuen kunnen contact opnemen door te mailen naar info@sportius.nl, te bellen met 06-51166689 of via het contact-formulier. Bij voldoende belangstelling zal er een cursus gestart worden. Ook andere partijen als gemeentes, (senioren)sportclubs, verzorgingstehuizen of dagbestedingen voor senioren, kunnen contact opnemen om te kijken hoe we valpreventie of ZekerBewegen kunnen inzetten.