Bram Lichtenberg
Bram Lichtenberg

Teamleden Sportius

Bram Lichtenberg

Ik ben Bram, eigenaar en trainer van Sportius.

Als klein jongetje ben ik begonnen met judoën bij Budo Sport Arnhem. Vooral door mijn werklust en doorzettingsvermogen, ontwikkelde ik me goed en na jaren van hard trainen werd ik in 2011 Nederlands kampioen tot 17 jaar en werd ik uitgezonden naar het Europees kampioenschap in Malta. Mede door deze prestaties werd ik het jaar erna uitgeroepen tot sporttalent van het jaar van Arnhem. Na een aantal jaar topsport te hebben gedaan, ontdekte ik dat ik lesgeven en anderen trainen ook super leuk vind. Hier besloot ik me verder in te gaan ontwikkelen.

Met veel plezier geef ik les aan verschillende doelgroepen. Jonge en oude mensen, handige en minder handige mensen, jongens en meisjes, mensen met een beperking en topsporters, iedereen is welkom in mijn lessen.

Ik geef verschillende soorten lessen: judolessen, judotrainingen (wedstrijdgericht), SportSkillz, conditietrainingen, krachttrainingen, Rots en Water-lessen, Bootcamptrainingen, weerbaarheidstrainingen, valpreventie en ZekerBewegen-lessen voor senioren en beweeglessen om kinderen beter te leren bewegen.

Tijdens mijn lessen vind ik het belangrijk dat iedereen zich fijn en veilig voelt en zich open durft te stellen. Pestgedrag wordt niet getolereerd. Ik probeer uit iedereen het maximale te halen en te zorgen dat iedereen zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen.

Tot juli 2020 ben ik als trainer en coach verbonden geweest aan Budo Sport Arnhem. Hier heb ik onder andere jarenlang de fysieke trainingen (kracht- en conditietrainingen) verzorgd. Per september 2020 start ik als trainer bij Top Judo Nijmegen waar ik verantwoordelijk ga worden voor de judoka’s tot 18 jaar.

Ik vind het heel belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen en volg daarom regelmatig cursussen en opleidingen. In 2018 heb ik onder andere mijn 3e dan, judoleraar B en fitnesstrainer A diploma behaald en ben ik Athletic Skills Model-instructeur Advanced geworden. In 2019 en 2020 heb ik de opleiding tot fitnesstrainer B gevolgd en ben ik bewegingsdeskundige overgewicht en obesitas en diabetes mellitus geworden.

Naast het lesgeven vind ik het ook nog steeds leuk om zelf te trainen en af en toe aan wedstrijden mee te doen. Zo ben ik in 2018 tweede geworden op het Nederlands kampioenschap Mixteams en won ik het Nationaal Kwalificatie Toernooi. Op het Nederlands kampioenschap viel ik met een vijfde plaats helaas net buiten de prijzen.

Relevante diploma’s:

  • Judoleraar A & B
  • Athletic Skills Model instructeur Advanced
  • Fitnesstrainer A & B
  • Bewegingsdeskundige Obesitas & (pre)diabetes
  • Judoleraar in de zorg
  • Rots en Water trainer
  • ZekerBewegen instructeur
  • Respons trainer basisonderwijs (omgaan met pesten en groepsdruk) & voortgezet onderwijs (omgaan met agressie en geweld)
  • Bootcamp trainer

Ton van den Bragt

Ton van den Bragt foto
Ton van den Bragt

Voor wat het judo betreft ben ik eigenlijk een laatbloeier. Op mijn 25ste ben ik begonnen in Alkmaar bij de vereniging Hajime. Toen ik naar Arnhem, de stad waar ik ook geboren ben, verhuisde ben ik judo gaan trainen bij Judokwai in Velp.
Toen mijn twee dochters opgroeiden wilden die gaan paardrijden en toen ben ik wegens gebrek aan tijd met judo gestopt. Toen zij vele jaren later met paardrijden stopten wilde ik weer aan judo gaan doen maar ik had het gevoel dat ik weer bij het begin beginnen moest en dat ligt mij niet zo. Daarom ben ik toen jiu-jitsu gaan doen bij sportschool Milder. De jiu jitsu-school ging later echter ook judo doen en toen ben ik toch maar beide sporten gaan beoefenen, gewoon omdat ik ze allebei erg leuk vond.
Ik heb altijd een kantoorbaan gehad, maar ik ben nu gepensioneerd. Enkele jaren voor mijn pensioen ben ik de jiu-jitsu- en daarna de judolerarenopleiding gaan doen, want ik kan niet stilzitten. Daar ben ik toen voor geslaagd en nu geef ik judolessen bij een aantal verenigingen (maar ik train zelf ook nog veel). Later heb ik ook de cursus tot ZekerBewegen-instructeur gevolgd en ben ik valpreventie-docent geworden om mijn leeftijdsgenoten bewust te kunnen maken dat bewegen heel belangrijk is.
Ik heb erg veel plezier in lesgeven en ik vind het belangrijk dat de leerlingen het ook leuk vinden. Daarom besteed ik in de lessen veel aandacht aan spelletjes en oefeningen waarin veel judo-bewegingen en technieken voor komen.
Ook de valpreventie en ZekerBewegen lessen moeten leerzaam, maar ook gewoon leuk en gezellig zijn, want dan is het makkelijk vol te houden en leer je veel nuttige dingen zonder dat je het zelf in de gaten hebt.